Actueel

Internationale vrouwendag: vreugde en verdriet!

8 maart is in 1978 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot INTERNATIONALE VROUWENDAG. Hierbij alle vrouwen die ik in 2013 fotografeerde.

Deze diashow vereist JavaScript.

Mijn geboortejaar, 1956, was het jaar waarin gehuwde vrouwen voor het eerst een bankrekening mochten openen. Daarvoor waren zij ‘handelingsonbekwaam’.

Ik heb me enige jaren als beleidsadviseur en landelijk projectleider ingezet om het Beijing akkoord 1995 over gendermainstreaming in Nederland handen en voeten te geven bij de verschillende departementen. In Nederland hebben we reden tot vreugde. Er zijn grote stappen gezet om de verschillen tussen vrouwen en mannen op vele terreinen op te heffen. Gisteren werd bekend dat vrouwen tussen de 25 en 30 jaar 1% meer verdienen dan mannen van die leeftijd.

Nederland voert de gendergelijkheidslijst aan van de Verenigde Naties. Gekeken is naar het aantal vrouwen in het parlement, het opleidingsniveau en de arbeidsparticipatiegraad van de beroepsbevolking. Toch kan dit laatste snel veranderen, als gevolg van de overheveling van taken van het rijk naar de gemeenten en de forse bezuinigingen die daarmee gepaard gaan. De nadelige gevolgen van deze besluiten zullen vooral ten laste komen van vrouwen. Zij zullen banen verliezen, bijvoorbeeld in de zorg, en naar verwachting zullen de niet meer geleverde overheidsdiensten vooral op hun schouders terechtkomen, onbetaald. Een typisch voorbeeld van besluitvorming vanuit mannelijk denken, zonder rekening te houden met de ervaringen, behoeften, wensen en visies van vrouwen – in al hun diversiteit.

We vieren internationale vrouwendag om stil te staan bij die dagelijkse vanzelfsprekendheden, die maken dat de verschillen in macht in stand blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s