Galapagos, Onderwijs & diversiteit

Een beeldverhaal over veilig fietsen op de Galapagos

Op mijn verjaardag in 2010 (20 februari) ging ik met twee grote vuilniszakken, waarin zich drie grote schuimrubberen poppen en twee schuimrubberen fietsjes bevonden en met twee A4tjes met een globaal verhaal naar een schaars bewoond eiland. Ik werkte op dat moment op de Galapagos en de stafmedewerkster Educatie van de Charles Darwin Foundation, Cristina, had mij gevraagd om op San Cristobal een beeldverhaal te maken. De poppen moesten daarin figureren. Ik had de poppen, die door een poppenmaakster gemaakt waren,  zelf van kleertjes voorzien. Een week lang struinde ik het eiland af en maakte de foto’s, die door de grafisch ontwerper tot een boekje werden gemaakt: Het boekje Cleta la bicicleta, vooral bedoeld om veilig fietsen bij kinderen onder de aandacht te brengen:

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik bedacht de cover bij de nieuwe speeltuin op het eiland. Juanca en zijn fietsje. Ik bedacht dat de oma en kleinkindfietsjes in een bar aan een lekkere cocktail zaten en dat oma over het verleden vertelde, toe zij jong was en de fiets nog de koningin van de weg was. Dat ze boodschappen ging doen, verbeeld door de plaatjes waarin een vis en een banaan werden gekocht. Don Carlos en Dona Eulalia dachten dat ik gek was toen ik hen vroeg om een vis en een banaan aan de fiets te verkopen. Dona Eulalia bleef wat sceptisch kijken, maar Don Carlos kreeg ineens glimmers in de ogen en poseerde vol verve.Even kwam het kind weer in hem boven.

Ik liet de gevaren van het verkeer zien en hoe vader en Juanca samen naar school fietsen. Ik vroeg de eigenaar van de mooie rode auto op het eiland, of hij even tegen het fietsje aan wilde rijden voor een mooi plaatje en ook hij deed mee.

Vader waarschuwt Juanca voor hard fietsen en voor het fietsen tegen het verkeer in. Juanca wil hard fietsen, want dat is cool, maar hij valt ook op de weg. Gelukkig had hij zijn helm op, waardoor hij er met een paar schaafwonden vanaf komt.

Het plaatje, waarin de snelheid van de fiets wordt weergegeven, heb ik gemaakt door iemand even hard te laten fietsen, met het fietsje in de hand. De serie moest met beperkte middelen gemaakt worden.

Op school vertelt hij zijn verhaal aan de Opuntiacactus. Ik zag een fietsenrek en vond dat dat een geweldig plaatje zou opleveren met zo’n klein fietsje en de topper is wat mij betreft het plaatje van het fietsje tegen de gehavende half afgebladerde houten schutting.

Ik heb een geweldige week gehad, overigens niet in de laatste plaats, omdat Mario, een goedlachse football speler mij op zijn easy rider motor over het eiland rondreed en steeds weer bereid was om mijn poppen op een bepaalde manier vast te houden, waarbij hij uiteraard zo weinig mogelijk in beeld mocht komen.

Er zullen niet veel vrouwen zijn die hun 54e jaar op een dergelijke manier beginnen.

Een gedachte over “Een beeldverhaal over veilig fietsen op de Galapagos”

  1. Nogmaals je website enz, enz bekeken. Heel bijzonder!! Het ga Je goed! Hopelijk tot ziens,Anna Marie (Teko-groep)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s